Leder 3/2006

av Henrik H. Langeland

I likhet med mange i min generasjon leste jeg Dalen Portland på gymnaset. Og jeg tror ikke jeg var alene om å synes at det buttet litt imot da Arnold Høysand omtrent halvveis ut i romanen skal tette en lekkasje på kjølerøret til en mangansmelteovn, og møter en fyr som sitter og hamrer på fôringen i ovnsgryten mens han hevder at han heter «Fløgstad med Kj» og «sit her og bankar på ein mur av taushet og lyttar etter holrom i språket». I sommer, femten år etter artium, tok jeg Dalen Portland frem igjen og ble slått av hvor grunnleggende spennende den er – i en rekke betydninger av «spenning», ikke bare handlingsmessig, men også språklig, sosialt, politisk og historisk.

Kjartan Fløgstad var så vidt fylt 33 år da han publiserte boken som gjorde ham til Norges yngste vinner av Nordisk Råds litteraturpris. Denne høsten utgir han Grand Manila, en roman der den nå 62-årige forfatteren har løst opp og flettet sammen igjen de sentrale trådene i forfatterskapet sitt. Eller som han selv formulerer det i samtalen med Knut Hoem: «På mange vis så er det nok sånn at smelteverket har vore både metaforprodusent og mitt store tema, som eg vender tilbake til i den romanen som kjem til hausten. Og det fører med seg politiske haldningar òg. Eg var ikkje sånn typisk syttitalsradikalar som oppdaga arbeidaren og alt det der, brått og uventa. Dette var noko eg hadde levd med og levd inne i, så det var ikkje rimeleg å forlata dette temaet like raskt. Alle eg kjende arbeidde jo i industrien. Og eg kunne smelteverket inn og ut. Det forma meg. Viss det er riktig at ein gjer erfaringar til ein er tjue, og observasjonar etterpå, så er det dei erfaringane eg gjorde til eg var tjue eg bygger på. Eg prøver nok meir å vera trufast mot andre enn mot meg sjølv. Til det kjenner eg meg sjølv for godt.»

Ellers er det som alltid mye makeløst å lese i Vinduet. Dette nummeret inneholder hele fire – og svært uensartede – debutanter: Jens Nordahls novelle handler om en kvinnelig minister og hennes ektemanns temmelig mislykkede grillmiddag, Oddmund Fredrik Jacobsen Vaagsholm har skrevet en epitaf over Bruce Springsteens legendariske album Greetings from Ashbury Park, Roda Ahmed debuterer med en konfliktfylt bryllupsforberedelse, mens Eirik Nergård har levert en militær brevutveksling.

Publisert 7. september 2006

Henrik H. Langeland (f. 1972)
Forfatter og redaktÝr av Vinduet 2005-2007.

Normalvisning | Til toppen av siden