Jubileumshilsen Av Jens Stoltenberg
Tale «Børs og katedral»
Av Erik Must
Profil Et slag for amatøren
Lars Saabye Christensen intervjuet av Kåre Bulie
Profil «Det er vi som er de siste anarkistene»
Horace Engdahl intervjuet av Christian Kjelstrup
Refusjonsbrev
Av redaktør Johan Borgen
Novelle Yama
Av debutant Axel Jensen
Bildeserie Utvalgte Vinduet-forsider fra 1947 til 2007
Gjendiktninger Wallace Stevens’ alderdomsdikt
Til norsk ved Jan Erik Vold
Reiseskildring Noe om Georg Johannesen og liv og død-situasjoner – eller: Jeg vet ikke hva
Av Nils-Øivind Haagensen
Reiseskildring Om fingeren som ikke viser vei Av Andreas Viestad
Debattessay Intimitetstyranni? Av Espen Haavardsholm
Debattessay Innholdisme Av Per Bjørnar Grande
Haiku Seks haiku
Av Inge Haugane
Spalte Ein ganske fotnoterik guide til: Litterære jubileum
Av Are Kalvø
Bokomtale Møllerens skrift
Herta Müller: Mennesket er en stor fasan i verden og Alltid den samme snøen og alltid den samme onkelen

Av Kaja Schjerven Mollerin
Bokomtale Syngende prosa fra sør
Edward P. Jones: The Known World og All Aunt Hagar’s Children

Av Erik Bjerck Hagen

Innhold Vinduets novellenummer:

Leder

1. premie
Reidun Elise Foldøy: «Den store dagen»

Delt 2. premie
Karine Nyborg: «Det må være en grunn»
Eva Sannum: «Love me tender»

4.-10. premie
André Aronsen: «Marsha»
Lena Niemi: «En grav og gå til»
Arild Rossebø: «Magda og Ludvig»
Stein Slettebak Wangen: «Kjære liv»
Eivind Riise Hauge: «Fars sigaretter»
Tommy Kvarsvik: «Bil A, bil B og Tore – en studie i det rekonstruerte liv»
Knut Rage: «Ein stad finst det nokon»

 

 
Leder 1/2007
av Henrik H. Langeland

«Jon Michelet kan ikke velte verden, men skrive roman, det kan han så fjøra fyker. Bomber og granater!»

Dette skrev Johan Borgen om Orions belte da den kom ut i 1977. Og Jernkorset fra året før mente han var «drivende godt romanhåndverk. Hele veien dokumenterer forfatter Michelet sin evne til nøyaktighet hvor det gjelder landskap, veier, våpen, alle kontrollerbare detaljer.»

Siden den gang har Jon Michelet ikke bare skrevet en mengde bøker, men også gjort alt annet enn å sitte i skrivestua – eller være sjømann, for den saks skyld. Muligens er han den norske forfatteren i sin generasjon som har hatt det mest mangfoldige livsløpet – hvis noe slikt kan sammenlignes. Men det kan i hvert fall hevdes at resepsjonen av Michelets bøker paradoksalt nok har måttet lide under hans sterke foretaksomhet. Han er utvilsomt undervurdert som skjønnlitterær forfatter.

Etter mitt syn ligger noe av det vesentligste ved Jon Michelets forfatterskap i hans evne og vilje til å påta seg reporterrollen: Han går alltid aktivt – fysisk aktivt – inn i storsamfunnets problemkomplekser for å gi dem litterær form, han benytter litteraturens muligheter til å anskueliggjøre negative og ofte bevisst tilslørte aspekter ved de rådende livsvilkår. Selv ville kanskje ikke Jon Michelet bifalle sammenligningen, men for meg har han alltid fremstått som en norsk Norman Mailer, en som skriver maktstrukturene midt i mot med en personlig, inntrengende og risikovillig litteratur. Kanskje er det derfor Michelet også i rent politisk forstand har skrevet mer perspektivrike romaner enn de fleste andre ml-forfatterne. I dette nummeret av Vinduet har Ola A. Hegdal intervjuet ham i hans hjem i Østfold. Vi trykker også en tekst av Dag Solstad skrevet i anledning Jon Michelets 60-årsdag.

Jon Rognlien, som er tilknyttet Kaderprosjektet – et frittstående forskningsprosjekt om den norske ml-bevegelsen, har i et lengre essay tatt for seg ml-ernes usedvanlig tette forhold til litteratur, både som opplysing og fiksjon. Han trekker dessuten noen polemiske linjer fra 1970-tallets ml-utgivelser til et knippe dagsaktuelle romaner som nok kan gi grobunn for en viss kontrovers.

Vinduets utegående reporter Christian Kjelstrup har hverken vært på Okinawa eller i Sør-Amerika denne gangen, men i Polen. I stedvis svært dyp snø har han møtt seks av Polens ledende samtidsforfattere. 

2006 var et usedvanlig rikt novelleår for norsk litteratur. Slik Espen Stueland i Vinduet for ett år siden omtalte lyrikkutgivelsene fra 2005, har vi i dette nummeret bedt Kaja Schjerven Mollerin om å se nærmere på samtlige av fjorårets novelleutgivelser.

Foruten poesi, noveller, faste spalter og bokanmeldelser presenterer vi denne gangen en sånn passelig fotnoterik og ganske sur guide til bestselgerlister med en positiv slutt, tross alt.

Publisert 13. mars 2007 | Til toppen av siden