Jubileumshilsen Av Jens Stoltenberg
Tale «Børs og katedral»
Av Erik Must
Profil Et slag for amatøren
Lars Saabye Christensen intervjuet av Kåre Bulie
Profil «Det er vi som er de siste anarkistene»
Horace Engdahl intervjuet av Christian Kjelstrup
Refusjonsbrev
Av redaktør Johan Borgen
Novelle Yama
Av debutant Axel Jensen
Bildeserie Utvalgte Vinduet-forsider fra 1947 til 2007
Gjendiktninger Wallace Stevens’ alderdomsdikt
Til norsk ved Jan Erik Vold
Reiseskildring Noe om Georg Johannesen og liv og død-situasjoner – eller: Jeg vet ikke hva
Av Nils-Øivind Haagensen
Reiseskildring Om fingeren som ikke viser vei Av Andreas Viestad
Debattessay Intimitetstyranni? Av Espen Haavardsholm
Debattessay Innholdisme Av Per Bjørnar Grande
Haiku Seks haiku
Av Inge Haugane
Spalte Ein ganske fotnoterik guide til: Litterære jubileum
Av Are Kalvø
Bokomtale Møllerens skrift
Herta Müller: Mennesket er en stor fasan i verden og Alltid den samme snøen og alltid den samme onkelen

Av Kaja Schjerven Mollerin
Bokomtale Syngende prosa fra sør
Edward P. Jones: The Known World og All Aunt Hagar’s Children

Av Erik Bjerck Hagen

Innhold Vinduets novellenummer:

Leder

1. premie
Reidun Elise Foldøy: «Den store dagen»

Delt 2. premie
Karine Nyborg: «Det må være en grunn»
Eva Sannum: «Love me tender»

4.-10. premie
André Aronsen: «Marsha»
Lena Niemi: «En grav og gå til»
Arild Rossebø: «Magda og Ludvig»
Stein Slettebak Wangen: «Kjære liv»
Eivind Riise Hauge: «Fars sigaretter»
Tommy Kvarsvik: «Bil A, bil B og Tore – en studie i det rekonstruerte liv»
Knut Rage: «Ein stad finst det nokon»

 

 
Leder 2/2007
av Henrik H. Langeland

Dagen før nyttårsaften 2003 dør Joan Didions mann gjennom førti år av et hjerteinfarkt. Han bare faller om på gulvet like før de skal spise middag. En snau uke tidligere, første juledag, har deres eneste datter blitt alvorlig syk og ligger bevisstløs på sykehus.

Nøyaktig ett år senere satte Joan Didion punktum for boken De magiske tankers år, en sterkt personlig beretning om de følelsesmessige reaksjonene ved å leve i dyp sorg samtidig som man er nødt til å kjempe for sin datter. Boken ble senere belønnet med den høythengende utmerkelsen National Book Award.

Joan Didion har gjennom flere tiår vært en av USAs fremste forfattere, og omtales gjerne som den amerikanske litterære journalistikkens førstedame. Essaysamlinger som Slouching Towards Bethlehem og The White Album er allerede blitt klassikere. Hun øvet tidlig innflytelse på den nyjournalistiske vendingen i amerikansk litteratur på 1960- og 1970-tallet -- ikke med høylytte utrop, kreativ tegnsetting og eksperimentelle synsvinkler, men med lavmælt og innstendig fokusering på samfunnsfenomeners indre sammenhenger. Hennes forfatterskap representerer en skribentvirksomhet man etter mitt syn har sett for lite av i Norge, karakterisert ved viljen til å kombinere den journalistiske reporterrollen med det skjønnlitterære forfatterarbeidet.

Like etter at De magiske tankers år var ferdigskrevet, men ennå ikke utgitt, fikk Mattis Øybø sammen med John Erik Riley anledning til å intervjue Didion i hennes hjem i New York City. Vi trykker også et utdrag fra boken, som utkommer på norsk denne våren.

«Hva er galt med norsk samtidspoesi?» spør Bendik Wold i en gjennomgripende og polemisk anlagt artikkel der han blant annet problematiserer lyrikkens rolle som religionserstatning og toneangivende lyrikeres holdning til sin egen skrivevirksomhet. «Det er ikke den formeksperimentelle, men den realistiske, muntlige og fortellende poesien som må kjempe for anerkjennelse i dag,» påpeker han. «Skriver man formeksperimentelt og innenfor en modernistisk tradisjon, legger man seg praktisk talt midt i dagens norske poesi-mainstream.»

Bildeserien er denne gangen viet en tegneserie skrevet av Frank Lande og tegnet av Matz Lande. Johan Harstad har intervjuet den islandske forfatteren og kunstneren Hallgrímur Helgason, mens dette nummerets skjønnlitterære bidrag er av Enel Melberg, Thor Arne Sæterholen, Ingvild H. Rishøi, Simon Stranger, Sigmund Loland og Einar Ilner.

Tre bokomtaler er det også blitt plass til, alle viet sentrale utgivelser i henholdsvis USA, Frankrike og Finland: Erik Bjerck Hagen har skrevet om Norman Mailers The Castle in the Forest, Henninge Solberg har gjennomgått fjorårets franske romansuksess Les Bienveillantes av Jonathan Littell, mens Steinar Opstad har tatt for seg finlandssvenske Eva-Stina Byggmästars diktsamling Älvdrottningen.

Og selvfølgelig har Are Kalvø skrevet en fotnoterik guide til trykkfeil.

Publisert 5. juni 2007 | Til toppen av siden